07. september 2024
Facebook
štvrtok, 06 jún 2024 12:00

Štát nestíha pripraviť insolvenčný register, ministerstvo spravodlivosti navrhuje odklad účinnosti právnej úpravy

Written by 
Rate this item
(0 votes)

6.6.2024 (SITA.sk) - Štát nestíha pripraviť insolvenčný register, Ministerstvo spravodlivosti SR preto navrhuje odklad jeho zavedenia do praxe. Novelu zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev už predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Od začiatku roku 2025 sa majú predinsolvenčné, insolvenčné ale aj reštrukturalizačné konania viesť prostredníctvom nového informačného systému - insolvenčného registra.

Elektronizácia procesov

Jeho cieľom je zjednotiť a elektronizovať procesy, čo má zabezpečiť odstránenie bariér podnikania, vyššiu transparentnosť, zrýchlenie konaní, ako aj zníženie času a nákladov i vytvorenie transparentného a efektívneho procesného rámca pre tieto konania. Týka sa to vedenia konkurzného konania, reštrukturalizačného konania, konania o oddlžení, konania o verejnej preventívnej reštrukturalizácie, ale aj likvidácie a dodatočnej likvidácie. Nevyhnutným predpokladom týchto zmien je však funkčný informačný systém – insolvenčný register.

Odklad účinnosti zmien

Vzhľadom na stav verejného obstarávania tohto informačného systému a plánovaný časový harmonogram jeho uvedenia do prevádzky je zrejmé, že vyššie uvedená právna úprava nadobudne účinnosť predčasne," konštatuje rezort spravodlivosti. Z toho dôvodu je preto podľa neho nevyhnutné oddialiť účinnosť zmien súvisiacich so zavedením insolvenčného registra. „Odklad účinnosti reflektuje aktuálnu potrebu posunutia časového harmonogramu spustenia registra do prevádzky, ktorá bola spôsobená meškajúcim priebehom verejného obstarávania. Je zrejmé, že táto právna úprava nadobudne účinnosť predčasne, čo môže spôsobiť značné aplikačné problémy," pokračuje ministerstvo. Navrhuje preto odklad účinnosti na 1. októbra 2025, pričom účinnosť návrhu zákona sa navrhuje dňom jeho vyhlásenia, najneskôr však 1. januára 2025.

Schválenie zákona

Parlament schválili zákon o premenách obchodných spoločností a družstiev od Ministerstva spravodlivosti SR ešte v lete minulého roka. Splynutie, zlúčenie, rozdelenie, zmeny právnej formy obchodných spoločností a tiež ich cezhraničné alternatívy vďaka nemu majú na Slovensku jednotnú, ucelenú a prehľadnú právnu úpravu. Do prijatia zákona bola uvedené problematika obsiahnutá v Obchodnom zákonníku.

Viac k témam: Elektronizácia, Informačný systém, Obchodný zákonník
Zdroj: SITA.sk - Štát nestíha pripraviť insolvenčný register, ministerstvo spravodlivosti navrhuje odklad účinnosti právnej úpravy © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 26 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner